Het poldermodel zonder slappe hap als besluit

Sinds 2 weken lees ik het boek Reinventing Organizations van Frederic Laroux. Een boeiend boek over zelfsturende organisaties. Koppelingen met Holacracy worden zeker gemaakt maar het gaat verder.

Vandaag wil ik stilstaan bij de adviesmethode. Een manier om in zelfsturende teams samen beslissingen te nemen zonder consensus. Beslissingen die de organisatie verder helpen!

Lees “Het poldermodel zonder slappe hap als besluit” verder

Het nut van een persoonlijk missie statement en een wekelijkse planning

Zoals aangegeven in mijn vorige blog ben ik erg gecharmeerd van het boek 7 Habits. Op het eerst gezicht gewoon weer een Amerikaans management boek maar als je er eenmaal begint kom je tot de conclusie dat het een waardevol boek is om naar jezelf te kijken en jezelf te verbeteren.

Eén van de habits, de 2e om precies te zijn, is dat je moet beginnen met het einde in gedachten.

In deze blogpost wil ik deze habit verder uitwerken en beschrijven hoe ik deze nu zelf toepas.
Lees “Het nut van een persoonlijk missie statement en een wekelijkse planning” verder

Het nut van een gevulde emotionele bankrekening

Wil je voorkomen dat je over elke vraag moet discusseren met je collega’s, vrienden of familie? Zorg dat je de emotionele bankrekening gevuld hebt!

Herken jij je in een situatie waarbij jij met iemand anders (collega, vriend, familie) aan het strijden bent over een bepaald onderwerp en waarbij je voor beide standpunten begrip op kunt brengen? Het strijden gaat echter door.

Vergelijkbaar is een situatie waarbij persoon A aan persoon B vraagt om iets kleins te doen maar persoon B gaat op zijn strepen staan en vindt dat het in de taakomschrijving van persoon A staat. Laat persoon A het dan maar lekker zelf doen.

Niet echt heel productief wel?

Eigenlijk kom ik deze situaties al tegen sinds ik in 2006 mijn werkzame leven begon en als ik goed nadenk herken ik deze situaties al veel langer.

In 2015 ben ik het boek 7 Habits of Highly Effective People gaan lezen. Een click-bait titel maar wel een fantastisch boek die zeker impact gaat hebben op veel van mijn acties en mijn gedrag.

Eén van de concepten in dit boek is de emotionele bankrekening. Hoe lost dit bovenstaande probleem op zal je denken?

Lees “Het nut van een gevulde emotionele bankrekening” verder