Mijn f***ing dilemma II

Enkele weken geleden heb ik een lange blogpost geschreven over mijn dilemma.

Voor het geval je die niet hebt gelezen of die nu niet wilt lezen; ik kan niet iets doen zonder een doel te stellen. Iets doen voor mijn plezier zonder dat doel lukt me niet. Het resultaat is dat ik regelmatig teleurgesteld ben in mijzelf omdat ik het doel niet altijd haal. Dit leidt vervolgens tot nog meer doelen… Je herkent het al, een cirkel.

In deze post wil ik proberen te defineren hoe het beter zou kunnen maar tegelijkertijd wil voorkomen dat ook dit weer een doel wordt 🙂

Wat moet ik wel doen en wat niet?

Naar aanleiding van het boek 7 habits heb ik een persoonlijk missie statement gemaakt met daarin mijn 5 belangrijkste rollen;

 1. Echtgenoot / vader
 2. Zoon en broer
 3. Ondernemer
 4. Vriend
 5. Consultant

Daarnaast is het ook belangrijk dat ik mijzelf ontwikkel want als je alleen maar bezig bent met bovenstaande lijst is je focus naast je werk 100% anderen.

Werk-privé balans

Laat ik eerst dit dilemma eens uit de weg helpen.

Een 40-urige werkweek, waarvan er 3 opgaan aan consultancy en 2 dagen aan mijn eigen product, maakt dat dit laatste niet hard genoeg gaat. Gaat 50 uur per week dit oplossen of 60 uur?

Ik denk het niet.

Mijn doel blijft; met gemiddeld 40 uur per week, en een additionele uitschieter naar 50, moet ik genoeg voortgang kunnen boeken op beide terreinen. Lukt dat niet dan zij dat zo maar ik ga daar niet wakker van liggen.

Het verdelen van mijn werk in 3 en 2 dagen blijft ook voorlopig nog zo. Misschien dat het in de toekomst interessant is om te kijken of ik een periode meer consultancy kan doen om dan vervolgens een periode meer focus te hebben voor mijn eigen product.

Wat doe ik naast mijn werk?

Mijn rollen en de prioriteit daarvan, zoals hierboven beschreven, zijn heel bewust gekozen.

Dit betekent dat tijd doorbrengen met mijn vrouw en/of kind altijd boven alles gaat. Ik kies ervoor om naast mijn vaste basketbal avond maximaal 1 avond buiten de deur door te brengen met vrienden of voor werk. De resterende avonden en het weekend zijn voor het gezin.

De tijd ik voor mijzelf heb besteed ik het liefst aan:

 1. Lezen (krant / boeken)
 2. Gamen (Xbox)
 3. Sporten (wandelen, sportschool, hardlopen of fietsen)

Voor lezen geldt; de krant hoeft niet 6 van de 6 dagen gelezen te worden en ik hou niet bij hoeveel boeken ik lees.

Voor gamen geldt; probeer niet teveel spellen tegelijk te spelen want dan wil je die allemaal uitspelen wat niet snel genoeg lukt.

Voor sporten geldt; ik moet minimaal 2 keer per week sporten om mijn gezondheid op peil te houden. Hier moet ik een ondergrens stellen voor mijn eigen bestwil. Drie keer sporten is leuk maar alleen als er tijd over is.

Tijd die ik besteed aan vrienden of familie zijn in plaats van bovenstaande activiteiten en niet additioneel.

Doelen stellen voor bovenstaande activiteiten leveren mij de grootste frustratie op omdat ik hier het minste tijd voor heb. Er is geen manier om dit op te lossen anders dan jezelf er steeds aan herinneren dat je geen doelen moet gaan stellen.

Ik heb gemerkt dat me dit het beste lukt als ik ga relativeren. Relativeren is lastig in een zo’n haastige wereld als de onze maar toch is het belangrijk. Het lezen van filosofie boeken helpen mij daar bij dus dat ga ik zeker meer doen.

Persoonlijke ontwikkeling

Naast het zoeken van rust in de hectiek van werk en privé is het denk ik verstandig stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling.

De tijd nemen om je persoonlijke missie statement bij te schaven en na te denken of je prioriteiten juist zijn, of je nog gelukkig wordt van hetgeen je doet.

Working on the right thing is probably more important than working hard.

– Caterina Fake, Co-Founder Flickr

Ik denk dat het belangrijk is om elk jaar een aantal dagen off-line te gaan om je te focussen op bovenstaande. Mensen zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg doen het ook. Nu wil ik hier niet suggereren dat je een penthouse op de Bahama’s moet boeken maar binnen je eigen budget een aantal dagen wat rust zoeken zal iedereen goed doen.

Een aantal weken geleden stond er in FD Persoonlijk een artikel over leiders van organisaties die speciale reizen ondernomen hebben om aan zichzelf te werken. Leiders die tussen de 2500 en 4000 euro uitgeven om erachter te komen wat echt belangrijk is.

Ik geloof hier niet in maar misschien ben ik te nuchter. Als je psychische problemen hebt moet je daar met iemand over praten en als je wilt weten wat je prioriteiten zijn kun je ook een weekje op de Veluwe gaan zitten.

Voor mij moet deze activiteit een combinatie zijn van ontspanning, focus krijgen en relativeren. Ik doe dat liever 4 jaar voor 1000 euro per jaar dan 1 keer in de 4 jaar voor 4000 euro. Geluk gaat niet perse over de kwaliteit van Ă©Ă©n positieve ervaring maar de kwantiteit ervan.

Ik ben voor mezelf aan het kijken hoe ik dit in wil gaan vullen. Ik neig er nu naar om een aantal dagen per jaar een bepaalde wandeling te maken. Wandelen helpt mij namelijk met het leeg krijgen van mijn hoofd.

Voorlopige conclusie

Samengevat komt het er op neer dat ik de komende tijd:

 1. Niet meer dan 40 tot 45 uur ga werken omdat er altijd genoeg werk is
 2. Mijn vrouw en kind wekelijks genoeg aandacht moet geven want zij staan op 1
 3. Niets hoef aan te passen aan de dingen die ik voor mijzelf doe zolang ik zorg dat ik geen doelen ga bedenken
 4. Moet uitzoeken hoe mijn off-site retraite er uit gaat zien en dat ik dat moet gaan ervaren
 5. Meer filosofie moet lezen want je leert er van relativeren en dat is hard nodig in deze maatschappij/ratrace

Mijn gevoel zegt dat deze blogpost niet af is, het wordt een Work In Progress. Kom vooral nog eens terug om te kijken hoe het gaat.

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Geef een reactie