De kunst van het doelbewust oefenen

Zoals velen tegenwoordig gebruik ik de route van huis naar werk om podcasts te luisteren. Zo begon ik gisteren aan een podcast van Freakonomics over How to Become Great at Just About Anything.

Deze podcast begon leuk omdat er een wetenschapper voorbijkwam die totaal niet kon zingen maar die middels het concept Deliberate Practice van Anders Ericsson wilde uittesten of zij in enkele jaren haar zingen toch zover kon krijgen dat ze in de Top 40 kon staan.

Deliberate Practice was nieuw voor mij. Ik ben altijd al geïnteresseerd in manieren om sneller te leren.

In mijn jeugd had ik een probleem wat ik nog steeds heb; ik ben in heel veel dingen best goed maar nergens uitstekend in. Dat best goed is genoeg om een leuke baan te vinden en gave dingen te doen maar nooit genoeg om echte onafhankelijkheid te vinden.

Wat nu als ik een manier kan vinden om 20% van de skills te leren die nodig zijn om ergens een meester in te worden die 80% van het meesterschap bepalen? Ik ben niet lui, ik wil gewoon zo efficiënt mogelijk met mijn tijd omgaan.

Deliberate Practice

Deliberate Practice is een theorie ontwikkelt door Anders Ericsson beschreven in zijn boek Peak. Het is een manier om doelbewust te oefenen. Het is met alles zo dat meer vlieguren maakt dat je meer leert maar er komt een punt waarbij meer uren geen zin meer hebben als je altijd hetzelfde traint.

De theorie van Ericsson is als volgt samengevat:

  1. Elke training moet een duidelijk doel hebben
  2. Elke training moet aansluiten op het niveau van de leerling op dat moment
  3. De leerling moet gemotiveerd zijn
  4. De opdrachten moeten altijd net iets boven (aansluiting) het huidige niveau liggen van de leerling
  5. De trainer moet constant feedback geven zodat de leerling weet waar hij staat

Ik vind dit een mooi gegeven en eigenlijk enorm logisch. Je moet het alleen wel toepassen.

Terug naar 20/80

Het principe dat je 20% van de moeite moet doen om 80% van het resultaat te behalen is voor mij bekend geworden door Tim Ferris van de Four Hour Workweek.

Wat nu als dit te combineren is met Deliberate Practice? Als je weet welke 20% het meeste impact hebben kun je die doelbewust gaan trainen en kun je overal een meester in worden…in theorie.

Wat Tim voorstelt is het volgende:

  • Zoek de mensen op die het beste ter wereld zijn in hetgeen jij wilt beheersen.
  • Benader niet de allerbeste maar de mensen die vaak 2e of 3e worden en vraag hun of zij jou, betaalt of niet, willen trainen.
  • Richt de training in op de volgende vraag; Wat zou je gaan trainen als ik je, met een geweer op je hoofd, zou vragen om mij in X tijd te leren waar jij Y tijd (veel langer) over gedaan hebt?

Gebruik de uitkomsten van vraag 3 om je trainingsprogramma in te richten.

En nu verder?

Gelul allemaal Coen. Heb je dit zelf al toegepast dan? Nee nog niet maar een gedeelte ga ik wel toepassen.

Mijn plan is het volgende.

Ik ben nogal fan van de Halo serie en vind het te gek om pro-Halo wedstrijden te volgen en wedstrijden van de pro’s online te kijken. Ikzelf echter speel nu al een jaar Halo 5, zoals je op Halo Waypoint kunt zien, maar ik ben nog lang niet waar ik wil zijn. Halo 5 is een moeilijke game om te oefenen en is daarnaast ook niet vergevingsgezind als je enkele weken niet online bent geweest.

In Q1 2017 ga ik proberen om doelbewust Halo 5 te gaan trainen op zo’n manier dat ik na 3 maanden mijn Kill/Death ratio opgekrikt wil hebben naar 1 t.o.v de 0.689 op moment van schrijven.

In mijn volgende post zal ik mijn trainingsprogramma uitwerken en dan aan de slag! Ik ben benieuwd wat ik met 3 a 4 uur per week kan bereiken.

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Eén gedachte over “De kunst van het doelbewust oefenen”

Geef een reactie