Het poldermodel zonder slappe hap als besluit

Sinds 2 weken lees ik het boek Reinventing Organizations van Frederic Laroux. Een boeiend boek over zelfsturende organisaties. Koppelingen met Holacracy worden zeker gemaakt maar het gaat verder.

Vandaag wil ik stilstaan bij de adviesmethode. Een manier om in zelfsturende teams samen beslissingen te nemen zonder consensus. Beslissingen die de organisatie verder helpen!

Vroeger was alles beter…

Bij veel mensen leeft de gedachten dat je maar op 2 manier besluiten kunt nemen:

  1. Top down. De CxO maakt een beslissing en de rest van de organisatie volgt met tegenzin…
  2. Consensus. We komen met z’n allen bij elkaar en nemen een besluit waar iedereen zich in kan vinden maar niemand achter staat en wat een halve oplossing blijkt te zijn…

Het tweede klinkt het beste want dan wordt er tenminste geen ruzie gemaakt maar voelt iemand zich wel verantwoordelijk? Als het nu misgaat is het nogal makkelijk om naar elkaar te kijken.

De tweede optie klinkt ook als het poldermodel. Waar wij als Nederlanders heel goed in zijn. Er zijn ook weinig landen die een slechte relatie met ons kleine “landje” hebben.

Toch kun je ook een twist geven aan het poldermodel zodat het wel werkt en dat is de eerder genoemde adviesmethode.

Hoe werkt dat dan?

1. Je wilt iets veranderen en hebt daar een idee over

In zelfsturende organisaties is het van belang dat de mensen in een team zich verantwoordelijk voelen. Zij worden gemotiveerd om alles op te pakken wat de organisatie ten goede verbeterd.

Als je iets signaleert en je wilt er iets mee doen, dan heb je vaak al een idee hoe je dit aan wilt pakken. Heb je dat niet? Bedenk dan eerst wat volgens jou de beste methode is.

Zet in ieder geval op papier wat je wilt bereiken en hoe je er wilt komen.

2. Vraag om advies en informatie bij collega’s

Het is jouw besluit maar je wilt de organisatie wel betrekken. Betrek deze mensen dan ook en vraag ze om advies en informatie.

Probeer niet iedereen te betrekken want dan kost het teveel tijd maar consulteer de mensen die “geraakt” worden door jouw besluit.

Let wel. Het is en blijft jouw besluit dus je doet geen consensus. Je neemt mee wat waardevol is en staat open voor feedback.

3. Communiceer het eindresultaat en voer consequent uit

Deel je eindbesluit met alle betrokkenen inclusief het actieplan zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Voer je acties volgens uit en committeer je aan het besluit. Het is jouw verantwoordelijkheid!

De CEO moet zich net zo goed aan bovenstaande regels houden. Ook zijn besluiten kunnen niet zonder ingewonnen advies uitgevoerd worden. Dit zou het vertrouwen in de CEO maar vooral in de zelfsturende organisatie vernielen. Zonde!

Het gevolg

Gebruik de adviesmethode om snel beslissingen te nemen en acties op te pakken. Je team en de relevante mensen binnen de organisatie weten waar je mee bezig bent.

Als blijkt dat iets niet werkt krijg je snel genoeg feedback zodat je, indien nodig, je traject kunt bijstellen.

De adviesmethode is cruciaal voor zelfsturende organisaties. Het niet toepassen is misschien wel de grootste fout die je kunt maken en één die de organisatie veel schade kan berokkenen.

Mochten er lezers zijn die hun ervaringen in de comments willen delen dan graag. Zo leren we van elkaar!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Eén gedachte over “Het poldermodel zonder slappe hap als besluit”

Geef een reactie