Waar werk eigenlijk echt over gaat

Enkelen weken na het schrijven van mijn post over maker-time kwam ik via de nieuwsbrief van Rick Pastoor (tip!) het boek Deep Work tegen van Cal Newport. Weer een boek met de nodig impact waar ik in mijn vakantie even de tijd voor genomen heb en een boek wat ik zeker nog eens ga lezen.

Het boek is kort en krachtig en gaf mij een hoop “O ja!” momenten zoals het filmpje over maker-time dat ook doet. Daarom denk ik dat deze dan ook perfect te combineren zijn.

In de post een aantal dingen die ik uit dit boek opgepikt heb.

Het doen van deep work is essentieel om waarde toe te voegen aan deze maatschappij

Het probleem van organisaties nu is dat je teveel tijd kwijt bent met zaken die niet belangrijk zijn maar wel belangrijk lijken. Dan rij je naar huis en heb je het gevoel dat je niets gedaan hebt.

Als je dan een keer echt iets bouwt is dat heel bevredigend. Dit boekt helpt je om zoveel mogelijk tijd vrij te maken om dit werk te doen en ook nog eens beter te doen.

Deep work moet je trainen en dan is het makkelijker dan het lijkt

Doordat ik veel werk moet doen wat niet bevredigend is zegt mijn reptielenbrein ook nog eens dat het werk wat ik moet doen moeilijk is en dat ik het uit moet stellen. IRRITANT!

Als je iets vaker gaat doen wordt je er namelijk beter in en blijkt het ineens helemaal niet moeilijk.

Deep work moet je plannen

Ik heb al eens geschreven over mijn wekelijkse planning n.a.v. het boek 7 habits en dat boek blijkt perfect te passen bij deep work. Als je namelijk elke week de tijd neemt om deep work te plannen weet je waarom je het wilt doen en wat je wil bereiken.

Je begrijpt hoe belangrijk die tijd is en zorgt ook dat het werk gedaan wordt.

In de loop van de tijd zal ik mezelf meer gaan verdiepen in dit onderwerp en zal ik deze post uitbreiden.

Highlights

Ik wil graag afsluiten met een aantal highlights die ik op mijn Kindle heb gemaakt.

In this new economy, three groups will have a particular advantage: those who can work well and creatively with intelligent machines, those who are the best at what they do, and those with access to capital. If you can join any of these groups, therefore, you’ll do well. If you cannot, you might still do well, but your position is more precarious.

The differences between expert performers and normal adults reflect a life-long period of deliberate effort to improve performance in a specific domain.

Busyness as Proxy for Productivity: In the absence of clear indicators of what it means to be productive and valuable in their jobs, many knowledge workers turn back toward an industrial indicator of productivity: doing lots of stuff in a visible manner.

If you give your mind something meaningful to do throughout all your waking hours, you’ll end the day more fulfilled, and begin the next one more relaxed, than if you instead allow your mind to bathe for hours in semiconscious and unstructured Web surfing.

Schedule Every Minute of Your Day

Finish Your Work by Five Thirty

Mocht je dit boek ook gelezen hebben en daar graag iets over willen zeggen gebruik dan de comments. Ik ben benieuwd!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Geef een reactie