Mijn perspectief op local vs global

Het schilderij hierboven is gemaakt door Johannes Lingelbach en laat de Dam in Amsterdam zien als centrum van de stad, de Republiek en zelfs de wereld. Amsterdammers handelen met elkaar maar ook met handelaren uit het Ottomaanse Rijk.

Een bericht op de site van Derek Sivers triggerde mij toen ik het las, nu enkele maanden geleden. Zijn verhaal over local vs global zette mij aan het denken over mijn eigen leven en het bovenstaande schilderij lijkt daar perfect bij te passen.

Als je local bent heb je focus op je directe omgeving, je bent sociaal betrokken en hebt veel direct contact met mensen om je heen.

Derek voegt hier aan toe dat je, als je local bent, weinig tijd hebt om zaken van toegevoegde waarde te ontwikkelen voor de wereld.

Als je global bent wil je iets maken wat via distributie de hele wereld kan(!) benaderen. Je communiceert met de gehele wereld en hebt minder oog voor je directe omgeving.

Hoe zie ik mijn leven? Waar sta ik?

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het niets eens ben met zijn opmerking dat je niet iets toe kunt voegen aan de wereld als je local bent. De definitie van wereld is alleen anders. Voor deze, geografisch kleinere wereld, kun je wel degelijk het verschil maken.

Of het no global of local is, er is gewoon een maximum aan het aantal mensen waar je echt een connectie mee kunt maken. Voor mij is local niet dat je echt een connectie probeert te maken en global dat je veel gewone connecties probeert te maken. Je moet altijd proberen echte connecties te maken.

Dat is dat. Nu naar mijn “wereld”.

Mijn zakelijke wereld is absoluut global.

  1. Ik implementeer als consultant software van buitenlandse leveranciers zoals Splunk.
  2. Als consultant heb ik klussen in het buitenland gedaan en werk ik met internationale organisaties.
  3. Voor mijn nieuwe bedrijf werk ik, via een bedrijf uit Amerika, samen met een team programmeurs uit Nieuw Zeeland.
  4. Mijn product moet globaal inzetbaar zijn en overal het verschil kunnen maken.

Mijn persoonlijke interesses zijn best local.

  • Mijn fascinatie voor de Gouden Eeuw maakt dat ik me echt verdiep in figuren uit deze periode en wat zij betekent hebben voor hun omgeving.
  • Ik ga op zoek naar plaatsen waar belangrijke gebeurtenissen hebben plaats gevonden in de 17e eeuw en kan enorm genieten van de architectuur en schilderkunst uit deze periode. Allemaal sterk verbonden met de directe omgeving.

Ik ben een beetje van beide

Nadat ik bovenstaande tot mij door liet dringen bedacht ik dat ik heel happy ben met beide.

Zakelijk wil ik absoluut globaal blijven. Het werken met verschillende culturen, talen en omgevingen maakt dat ik groei en altijd uitdagingen heb.

Privé blijf ik in het lokale duiken. Nederland is zo’n mooi land om in te wonen met een prachtige geschiedenis. Dat ga ik ergens anders niet krijgen.

Het enige lokale wat me niet lukt is echt verbonden worden met de directe woonomgeving. Voor veel mensen ligt hun privéleven binnen de stadsgrenzen maar ik heb vrienden door de gehele randstad en dat zal niet veranderen.

Misschien ben ik daardoor toch meer global dan local… 😉

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Geef een reactie