Afwisseling van werk-spijs doet eten

Deze maand ben ik 10 jaar van school en dus probeer ik al 10 jaar een carrière uit te stippelen. Waar het eindigt weet ik echt niet. Onze pensioenleeftijd ligt ondertussen al jaren verder dan die van onze (groot)ouders en dat ik vind ik ook niet erg. Ik heb geen baan die zware lichamelijke inspanning vereist en wil dit graag blijven doen.

Tot nu toe heb ik 3 a 4 jaar een nieuwe uitdaging gezocht. Langer dan die periode kan ik niet hetzelfde werk doen of voor dezelfde werkgever werken. Uiteraard kan ik wel langer in een bepaald vakgebied zitten maar inhoudelijk moet er toch echt afwisseling zijn.

Hoe doe ik dat dan?

Bepaal wat je wilt bereiken

Voor elke opdracht of nieuwe baan bepaal ik wat ik wil bereiken binnen 3 a 4 jaar. Dat is mijn “verzadig”-termijn dus ik weet hoe lang ik heb om iets te bereiken.

Ik evalueer constant, niet dagelijks, hoever ik ben en of ik nog op de juiste route zit. Ik heb zelf het meeste invloed op hoever ik ga komen maar ook de organisatie waar je werkt kan hier invloed op hebben.

Als ik bereikt heb wat ik wil bereiken ga ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dit kan binnen dezelfde functie zijn maar ook binnen een andere functie in hetzelfde bedrijf of zelfs binnen een ander bedrijf. Binnen dezelfde functie houd ik het vaak niet langer dan 4 jaar vol en langer dan 6 jaar bij één bedrijf is ook nog niet gelukt maar dat moet lukken!

Los van het onderwerp van deze blogpost vind ik het een goede eigenschap van een consultant als hij op zoek is naar een punt wanneer hij weg kan. Concreet bezig zijn met het behalen van doelen brengt je succes en nieuwe opdrachten. Het rekken van je uren binnen een opdracht of baan is vermoeiend, maakt je minder aantrekkelijk en het risico op een exit en minder snel een nieuwe opdracht vinden alleen maar groter!

Zoek de afwisseling

Ik probeer nooit een baan of opdracht te vinden waarin ik 5 dagen per week hetzelfde moet doen. Ik wil altijd meerdere rollen hebben.

Als zelfstandige is dat iets makkelijker omdat ik zelf invloed heb op welke opdrachten ik voor welke tijdsperiode aanneem. Op moment van schrijven werk ik 3 dagen als consultant en ben ik 2 dagen per week bezig om mijn nieuwe bedrijf vorm te geven. Veel diverser wordt het bijna niet 🙂

Ik adviseer bedrijven over software, implementeer software en schrijf code voor nieuwe software.

Sidenote; af en toe maak ik me zorgen omdat ik nergens echt goed in ben maar in heel dingen wel gewoon goed ben, een generalist dus. Meestal kan ik mezelf overtuigen dat ik ook als generalist heel ver kan komen en al ver gekomen ben.

Er is meer dan werk

Sinds ik zelfstandig ben, 5 jaar deze maand, heb ik als uitgangspunt gehad dat ik niet meer dan 50 uur per week wil werken maar gewoon tussen de 36 en 40 wil uitkomen.

Tot nu toe lukt me dit goed. Ik ben in mijn hoofd wel 50 uur met mijn werk bezig maar ik werk geen dag en nacht. Daarnaast kan ik ook steeds beter genieten van het hier en nu.

Dat laatste is zo belangrijk. Nu je altijd en overal kunt werken is het voor mij lastig om mijn hoofd uit te zetten. De rest lukt nog wel.

Om mijn hoofd uit te zetten probeer ik aantal zaken te doen:

  1. Een weekplanning maken zodat ik niet te lang hoef na te denken over wat die dag belangrijk is.
  2. Constant evalueren welke rollen voor mij belangrijk zijn zodat ik makkelijk keuzes kan maken.
  3. Sporten. Ik basketbal elke week en ik wissel af met hardlopen, wielrennen en de sportschool. Drie keer per week wil ik in ieder geval halen.
  4. Gamen. Je even verplaatsen in een andere wereld en je hoofd wat rust geven.
  5. Lezen. Bijscholen maar ook meer leren over de wereld om je heen. Ik wil nog meer filosofie boeken lezen dus als je tips hebt…
  6. Mediteren. Het lukt me nog niet om hier een gewoonte van te maken maar ik heb een aantal Headspace sessies gedaan en ik merk dat het me wel helpt om meer te genieten van het moment.

Conclusie

Ik werk niet om te leven. Dat zou mijn werk te kort doen. Ik haal echt een grote voldoening uit mijn werk en daarmee is het een integraal onderdeel van mijn leven. Wel moet ik leren om de balans te vinden tussen bezig zijn met werk en aandacht voor het mooie om mij heen. Much to learn I have.

Wel denk ik dat ik met de drie bovenstaande punten een goede manier heb gevonden om mijn werk leuk en uitdagend te houden. Dat brengt me succes maar ook een hoop rust. Als het ene niet lukt is er altijd wel iets anders. Al moet ik een tijdje WC’s schoon gaan maken, het komt altijd in orde!

Hebben jullie nog tips om je loopbaan attractief te houden? Deel ze!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Geef een reactie