Het nut van een persoonlijk missie statement en een wekelijkse planning

Zoals aangegeven in mijn vorige blog ben ik erg gecharmeerd van het boek 7 Habits. Op het eerst gezicht gewoon weer een Amerikaans management boek maar als je er eenmaal begint kom je tot de conclusie dat het een waardevol boek is om naar jezelf te kijken en jezelf te verbeteren.

Eén van de habits, de 2e om precies te zijn, is dat je moet beginnen met het einde in gedachten.

In deze blogpost wil ik deze habit verder uitwerken en beschrijven hoe ik deze nu zelf toepas.

Wat is het einde?

Het klinkt wat cru maar het einde is je begrafenis. En daar moet je nu al over nadenken. Hoe wil je dat anderen over je praten als ze afscheid van je nemen? Waar wil je aan herinnert worden?

Misschien niet de leukste opdracht maar het stelt je wel in staat om heel goed na te denken wat voor jou als persoon nu echt belangrijk is.

Het vastleggen van dit gedachten experiment doe je in een Persoonlijk Missie Statement. Een document wat je niet 123 maakt en waar je aan kunt schaven maar iets wat niet wezenlijk zal veranderen.

In het PMS leg je onder andere het volgende vast:

 1. Vijf kernwaarden die voor jou als persoon belangrijk zijn
 2. Een beschrijving hoe jij in het dagelijks leven deze kernwaarden probeert toe te passen
 3. Een korte omschrijving van hoe jij bij kunt dragen aan
  1. De wereld in het algemeen (privé en zakelijk)
  2. Het geluk van je familie
  3. Het geluk van je vrienden
  4. Het succes van je bedrijf (ondernemer of niet)
 4. De prioriteiten in je leven
 5. Korte en lange termijn doelen

crossroad

Er zijn op Internet vast templates te vinden die je hierbij kunnen helpen. Ik heb bovenstaande als inhoudsopgave gepakt en merk dat het me goed past.

Mocht je toch goede tips hebben deel ze dan vooral!

Wat zijn je prioriteiten?

Dit is misschien wel het belangrijkste aan je PMS. Het beschrijven van de rollen in je leven op volgorde van prioriteit.

Dit is nodig omdat je in situatie terecht gaat komen waar je moet kiezen tussen twee dingen die je belangrijk vind en op dat moment is het lastig om rationeel te kiezen. Als je hierover nadenkt tijdens het schrijven van je PMS zul je deze keuzes in de toekomst makkelijker kunnen maken.

Ik heb bijvoorbeeld het volgende lijstje gemaakt:

 1. Echtgenoot
 2. Zoon en broer
 3. Ondernemer
 4. Vriend
 5. Consultant

Bovenstaande betekent niet dat ik mijn vrienden minder belangrijk vind dan mijn bedrijf maar wel dat als ik bijvoorbeeld moet kiezen tussen een verjaardag van een vriend of een belangrijke zakelijke afspraak ik deze keuze kan maken. Ik hoop dat goede vrienden dat begrijpen.

De weekplanning

Een weekplanning lijkt los te staan van je PMS maar is dat eigenlijk niet.

Activiteiten die je uitvoert zijn in 4 quadranten te verdelen.

quadrants

Als je niet goed nadenkt over welke activiteiten je uit wilt voeren en welke projecten je op de lange termijn belangrijk vind ben je alleen maar bezig in de quadranten “Yes man”, “Procastinator” en “Slacker” maar nooit in “Effective”. Daar zitten juist de zaken die op de lange termijn het verschil gaan maken.

De weekplanning maakt het mogelijk om bewust tijd vrij te maken voor activiteiten die jij op de korte en lange termijn belangrijk vind. Daarnaast kun je ook zorgen dat je elke week tijd vrij maakt voor activiteiten die passen bij de vijf prioriteiten die je in je PMS hebt gemaakt.

Er zijn op internet tools te vinden op een weekplanning te maken maar ik maak gebruik van een simpele Excel-sheet (hier te vinden). Elke zondagavond om 2100 uur vul ik deze sheet in en zo ben ik er zeker van dat ik aandacht besteed aan waar ik echt aan wil werken.

Het PMS en de weekplanning hebben mij een hoop rust gegeven. Ik weet zeker dat ik tijd vrij maak voor wat ik belangrijk vind en dat ik focus heb bij de dingen die ik doe.

P.S. Ik denk dat mijn vrouw hier ook wel blij mee is 😉

Mocht jij leuke, droevige, mooie ervaringen hebben met het PMS of de weekplanning deel ze dan vooral. Daar kan iedereen van leren!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

4 gedachten over “Het nut van een persoonlijk missie statement en een wekelijkse planning”

Geef een reactie