Het nut van een gevulde emotionele bankrekening

Wil je voorkomen dat je over elke vraag moet discusseren met je collega’s, vrienden of familie? Zorg dat je de emotionele bankrekening gevuld hebt!

Herken jij je in een situatie waarbij jij met iemand anders (collega, vriend, familie) aan het strijden bent over een bepaald onderwerp en waarbij je voor beide standpunten begrip op kunt brengen? Het strijden gaat echter door.

Vergelijkbaar is een situatie waarbij persoon A aan persoon B vraagt om iets kleins te doen maar persoon B gaat op zijn strepen staan en vindt dat het in de taakomschrijving van persoon A staat. Laat persoon A het dan maar lekker zelf doen.

Niet echt heel productief wel?

Eigenlijk kom ik deze situaties al tegen sinds ik in 2006 mijn werkzame leven begon en als ik goed nadenk herken ik deze situaties al veel langer.

In 2015 ben ik het boek 7 Habits of Highly Effective People gaan lezen. Een click-bait titel maar wel een fantastisch boek die zeker impact gaat hebben op veel van mijn acties en mijn gedrag.

Eén van de concepten in dit boek is de emotionele bankrekening. Hoe lost dit bovenstaande probleem op zal je denken?

Het lost geen problemen op. Het voorkomt dat persoon B met persoon A begint te strijden. Het is ook breder inzetbaar!

emotional-bankaccountEen emotionele bankrekening is een open rekening die jij als persoon bij iemand anders open hebt staan en vice versa. Een hoop rekeningen die je bij moet houden maar één die net zo belangrijk is als je rekening bij je bank.

Vanaf het moment dat je met iemand kennismaakt ben je bezig om waarde in elkaars emotionele bankrekening te plaatsen. Deze waarde kun je gebruiken als je het niet met iemand eens bent of als je iets van iemand wilt vragen waar die persoon misschien niet achter staat.

Het plaatsen van waarde kun je onder andere doen door:

  1. Echt naar iemand te luisteren als hij iets wil vertellen
  2. iemand te helpen als hij help vraagt

Waar gaat het nu mis bij voorbeeld 1 en 2 uit de inleidende paragraaf? De emotionele bankrekening staat bij beide onder water. De waarde van de vraag is groter dan de rekening op kan brengen.

Vanaf dat moment is een discussie niet meer redelijk en kan een mug uitgroeien tot een olifant.

Een eyeopener voor mij was het inzicht dat het geen zin heeft om naar een individuele discussie te kijken maar dat je moet gaan zorgen dat de emotionele bankrekening weer gevuld gaat worden. Zolang dat niet gebeurd ga je overal strijd krijgen en is je bedrijf of je relatie met die persoon er niet mee gediend.

Hoe kun je hier nu concreet mee aan de slag?

Je tijd is beperkt dus je moet focus aanbrengen:

  1. Welke doelen zijn voor mij (zowel privé als zakelijk) belangrijk?
  2. Wie heb ik nodig om deze doelen te bereiken?
  3. Wat is de waarde van mijn emotionele bankrekening bij deze mensen?
  4. Hoe kan ik de waarde van mijn rekening verhogen?

Persoonlijk reserveer ik elke zondag een uurtje om mijn weekplanning te maken. In dit uurtje neem ik bovenstaande vragen door en ik merk dat het mij helpt om constant bezig te zijn met het vullen van mijn rekeningen. Uiteraard oprecht en niet gespeeld!

Een heel waardevol middel. Ik hoop dat ik jullie als lezer ook geïnspireerd heb om hier mee aan de slag te gaan. Lees in ieder geval het boek 7 Habits! Aanrader!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Eén gedachte over “Het nut van een gevulde emotionele bankrekening”

Geef een reactie