De podcast 2.0. De wat, waarom en hoe?

Niet noodzakelijkerwijs in bovenstaande volgorde maar ik wil mijn “liefde” voor de podcast niet onder stoelen of banken steken. Het is onwijs handig om op het moment dat jij dat wilt, in mijn geval in de auto, naar je favoriete podcasts te luisteren. Voor bedrijven ook heel interessant want je hebt de volledige aandacht van de gebruiker. In mijn geval staat het verkeer op één maar dan nog!

Maar waarom dan?

Het volgen van alle bronnen, tweets en blogposts en videos, over een bepaald onderwerp is onmogelijk en ook ik ga het met deze post niet voor je oplossen maar ik ga je wel helpen om meer in dezelfde tijd te doen.

Voor mij is autorijden op werkdagen een verplicht nummer. De afstand en tijdsduur zijn variabel door losse klussen maar 20 minuten is het altijd en laat je nu net podcasts hebben van 15 tot 120 minuten dus voor elke afstand een podcast. Ideaal. Als je in de auto zit kun je bijblijven over je favoriete onderwerpen want voor elk onderwerp is er wel een podcast. Ik volg vooral business, marketing en tech. Toevallig wel de categorien waar de meeste keuze is maar als je bijvoorbeeld van koken of styling houdt kun jij ook je ei kwijt.

Je kunt ook luisteren als jij je hond uitlaat of gewoon een lekkere wandeling maakt. Het hoeft niet altijd maar je kunt wel twee zaken combineren; leren en ontspanning.

De grootste waarom voor mij is echter dat je tegenwoordig in je loopbaan niet meer af kunt met de kennis uit je studie. Je moet altijd bijblijven en altijd blijven leren #AlwaysBeLearning. Het helpt je in gesprekken met anderen, het oplossen van uitdagingen en nog veel meer.

Maar hoe dan?

Podcasts zijn groot geworden door Apple waar vooral muziekpodcasts grote schare fans kregen. De 538 DanceDepartment Podcast is degene waar het bij mij voor begon 7 a 8 jaar geleden. Echter helemaal doorbreken deed het nooit. Sinds een aantal jaar zijn er veel start-ups gesprongen in online leren. Gratis cursussen van bekende universiteiten, blogging en video. Daar kwamen de podcasts weer om de hoek. Het ideale middel om te leren wanneer jij dat wilt.

Podcasts worden hoofdzakelijk gepubliceerd in iTunes en vanuit daar kun jij je ook abonneren. De opkomst van de smartphone heeft de podcast nog een boost gegeven doordat er apps uitgekomen zijn die het mogelijk maken om vanaf je mobiel te abonneren en je podcasts te luisteren. Apple heeft een podcast app maar er zijn ook veel alternatieven.

Mijn favoriet is Overcast. Dit vanwege twee belangrijke features;

 • VoiceBoost; podcasts met gesprekken zijn bijna altijd laag van volume waardoor ik mijn autovolume tot de max moet schroeven. Zoals je wel kunt bedenken is dat wat vervelend als je de volgende morgen de radio aanzet…PIEP!
 • SmartSpeed; het aantal podcast afleveringen groeit harder dan jij kunt luisteren en dus moet je de tijd efficient benutten. SmartSpeed is een technologie om de stiltes uit de podcasts weg te filteren waardoor je dezelfde aflevering in minder tijd kunt beluisteren. HANDIG!

Maar wat dan?

Ja het aanbod is overweldigend. Je bent ook nogeens overgeleverd aan de manier waarop de apps de beste podcasts naar voren laten komen. Overcast maakt toffe groepen aan waar de beste podcasts in naar voren komen dus dat is een goed startpunt. Vraag ook je volgers op sociale media naar hun favoriete podcasts. Een stukje menselijke filtering is namelijk wel nodig!

Mijn top 5 podcasts zijn:

 1. De Appels en Peren Show. De beste Nederlandse podcast die ik ken. Tussen de 1 en 2 uur slap ouwehoeren over allerlei technische onderwerpen zoals Apple, Tesla, LED verlichting, zonnecellen, etc.
 2. BNR Mediazaken. Ja ik ben fan van Harm Edens maar dat niet alleen. Het is gewoon een goede radioshow en de podcast maakt het voor mij mogelijk om hem ook te luisteren want midden op een werkdag lukt dat niet. Veel goede gasten en interessante onderwerpen. Niet te serieus maar wel inhoudelijk.
 3. 99% Invisible. Een erg goede podcast die elke aflevering onderzoek doet naar een bepaald onderwerp. Voorbeelden zijn de kalender, het afkorten van stadswijken, de Duitse giftschrank. Ze spreken met meerdere personen die met het onderwerp. In 20 minuten duiken ze in een onderwerp en na die 20 minuten heb je echt wat geleerd. Gewoon erg goed uitgevoerd.
 4. ATP (Accidental Tech Podcast). De Apple podcast van Marco Arment, John Siracusa en Casey Liss. Best Amerikaans en vaak te lang over één onderwerp maar ik luister hem nu al bijna 2 jaar en ik blijf ernaar luisteren. De beste afleveringen zijn die vlak na een Apple event. Casey is een beetje de organisator, John maakt de flauwe grappen en Marco is azijnzeiker numero uno. Die combinatie werkt goed.
 5. The Tim Ferris Show. Na het lezen van de The 4-hour workweek volg ik Tim Ferris want het was voor mij een enorm inspirerend boek! Het doel van zijn podcast is het uitpluizen van het hoe en waarom achter succesvolle mensen. Of dat nu zakelijk of privé is maakt niet uit. Hoe krijgen zij het voor elkaar om zo succesvol te zijn? Tim Ferris heeft een fijne stem om te luisteren, inhoudelijk goede vragen en interessante gasten. Let wel. Niet alle afleveringen zijn leuk en vooral als het om voedsel en fitness gaat moet je Engels van goede huizen komen!

Ik verwacht dat deze lijst nog wel wijzigt door jullie geweldige tips maar deze staan toch al wel een tijdje bovenaan.

Conclusie

Podcasts zijn voor iedereen en ook nogeens zeer nuttig. Je blijft bij met de trends in de markt en je leert enorm veel.

Het aantal podcasts is enorm en je verliest jezelf in het aanbod. Daarom probeer ik veel uit zodat ik de beste eruit kan filteren. Ik wil echter altijd nieuwe podcasts proberen! Wat is jullie top 3 podcasts en waarom? Haal me over om ze ook te luisteren 🙂

Op mijn twitter-account deel ik ook nieuwe podcasts die ik ontdek dus volg me op @cmeerbeek. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en mis niets van mijn blog!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

5 gedachten over “De podcast 2.0. De wat, waarom en hoe?”

 1. Ook al enkele jaren hooked on podcasts 🙂

  Mijn favorieten, buiten Appels & Peren, zijn:
  – This week in tech
  – This week in Google
  – Radiolab
  – This week in startups

  Tips voor marketing podcasts zijn ook altijd welkom, die vond ik in je stuk niet terug.

 2. Mijn favoriete podcasts naast de Appels en Perenshow (al jaren mijn nummer 1 podcast):

  Hardcore History van Dan Carlin en met name zijn serie Blueprint for Armageddon, zijn van een indrukwekkende kwaliteit.

  Omt café, unscripted ouwehoeren over Apple, Apple en Apple.

  NuTech, 20 minuten per week word je bijgepraat over alle technieuws.

  Hoor! Geschiedenis van Feico Houweling, de vaderlandse geschiedenis in brokjes van enkele minuten per aflevering.

  Nieuwkomers. Deze podcasts ben ik onlangs gaan volgen:
  Zeepcast (Appels en Perenshow kloon), Tech45 (van onze zuiderburen) en Techsnacks (elke aflevering 3×10 minuten per onderwerp).

  Als laatste tip voor geschiedenis liefhebbers kan ik The Ancient World aanbevelen van Scott C. over de geschiedenis van de beschavingen tot de Romeinse Tijd.

 3. Bedankt voor de tips Henk! Ik ben er gelijk weer 2 gaan volgen. Het wordt er niet minder op zo 🙂
  Waar en wanneer luister jij het meeste?

  Die Hoor is ook wel interessant. Heb jij die achteraf gekocht en geimporteerd ofzo?

Geef een reactie