Mijn ervaringen met VPS Hosting tot nu toe

VPS Hosting is the next best thing. Nu veel bedrijven migreren naar de cloud maakt het ze niet meer uit waar hun server staat als hij het maar doet en goed ook. VPS Hosting oftewel Virtual Private Servers Hosting is de oplossing. Tegen een zachte prijs per maand krijg je een virtuele server tot je beschikking waar je mee mag doen wat je wilt. Tegen een kleine extra vergoeding kunnen er pakketten meegeleverd worden die het je makkelijker maken om bijvoorbeeld sites te hosten. Backups zijn eenvoudig te regelen via de providers en je hoeft nooit in je auto naar een data center toe te rijden.

Vanwege mijn goede ervaringen met TransIP was ik mij langzaam doch goed aan het orienteren op de hosting provider die ik zou kiezen om een pilot mee te doen. Toen kwam TransIP zelf met een VPS pilot opzetten waarbij de eerste X aantal bestaande klanten een maand lang een VPS tot hun beschikking kregen. Hieronder mijn ervaringen.

De installatie en configuratie van de VPS

Je mag zelf een OS kiezen die vervolgens volledig te installeren via de VNC Console die TransIP biedt. Zelf heb ik gekozen voor Ubuntu Server 10.04 LTS vanwege mijn goede ervaringen met Ubuntu. Ik wilde voor Linux kiezen vanwege de uitstekende hosting van websites en de lage kosten. Daarnaast vind ik het zelf leuk om met andere systemen bezig te zijn dan degene die ik dagelijks gebruik.

Tijdens de installatie heb ik gelijk OpenSSH server en LAMP (Apache,MySQL en PHP) meegenomen maar verder moet je alles via de command-line installeren. In de basis was dit voor mij FTP (wsftpd), phpMyAdmin en een goede firewall (ufw). Ja een VPS vereist kennis van het te gebruiken OS maar vooral voor Linux zijn er ontelbare tutorials en websites te vinden die je helpen met het opzetten van je omgeving en specifieke tools.

Ervaringen met (TransIP) VPS

Sinds ik de VPS heb draaien weet ik al dat ik deze pilot ga verlengen. De flexibiliteit die je hebt ten opzichte van shared hosting is enorm. Zelf alles installeren en configureren zoals jij het wilt. De snelheid van de websites lijkt veel beter te zijn dan bij VPS ook al wil ik dit graag nog even objectief gaan testen. Vanuit elke werkplek met een ssh-client of browser kan ik de machine beheren, zelfs vanaf mijn iOS device.

Uiteraard zijn de beheerders van shared hosting beter in het beveiligen en optimaliseren van hun servers omdat dit hun full-time job is maar met de tutorials kom je een heel eind.

Een VPS kun je zeer makkelijk opschalen als de toebedeelde resources niet genoeg blijken te zijn. Een Linux OS heeft sowieso minder nodig dan Windows. Een redelijk snelle Linux VPS heb je al met een minimum van 512MB werkgeheugen. Bij de TransIP VPS pilot kreeg ik 2 cores CPU en 1024 MB werkgeheugen wat voor een aantal sites met beperkte bezoekers meer dan genoeg is.

Prijs en conclusie

Het is bij TransIP nog moeilijk in te schatten wat de prijzen zullen worden maar deze zullen naar verwachting iets boven de markt zitten. Dit is ook zo bij Shared Hosting maar daar krijg je wel erg goede service voor terug. Ik schat dat ik mijn huidige VPS voor +/- 25 euro per maand over kan nemen. Een gelijkwaardig pakket bij Leaseweb is 19 euro per maand.

Ik verwacht dat ik de komende tijd al mijn shared hosting pakketten op zal zeggen om de sites te migreren naar mijn VPS. Dit zal het beheer een stuk eenvoudiger maken en zal de performance ten goede komen. Ook voor Blue Factory Internet gaan we VPS inzetten om sites te hosten voor ons en onze klanten in de ontwikkelfase.

Een VPS is een stuk flexibiler en krachtiger dan shared hosting als het om  websites gaat. Shared hosting blijft echter voor een groot gedeelte van de gebruikers de juiste keuze vanwege de eenvoud van de dienst en de lage kosten bij weinig sites. De overstap naar VPS zal gemaakt worden als de site(s) commercieel interessant genoeg en en dus ook belangrijk genoeg is om de toegevoegde complexiteit te rechtvaardigen. Uiteraard is een VPS voor veel meer te gebruiken als site hosting. Het is perfect mogelijk om ook het versiebeheer of andere zaken op een VPS te draaien. Kennis van die producten is dan uiteraard wel een pre.

Ik ben zeer benieuwd naar de verschillende VPS ervaringen van onze bezoekers. Voel je vrij om (kort) een reactie te geven.

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

2 gedachten over “Mijn ervaringen met VPS Hosting tot nu toe”

 1. Goedemorgen,

  Interessant stuk om te lezen, ik zit zelf te twijfelen of ik een VPS zal instellen.
  Nu host ik alles via one.com, vrij goedkoop, maar de laatste weken ook veel downtime.
  Als ik zelf een VPS in stel (of laat stellen) hoe zit het dan met de mogelijkheden tot mail c.q. webmail? dat is toch allemaal zelf te installeren?

  Er zijn veel bedrijven die VPS aanbieden, prijzen varieren nog al …..
  Wat is een goede keuze en om een 20 sites te draaien (voor nu) en toekomst meer, wat is minimaal benodigd ???

  Alvast bedankt voor de reactie

 2. Hoi Yvo,

  Bedankt voor je reactie.

  Een VPS is een goede optie als je zelf de VPS kunt beheren. Een VPS voor websites draait vaak het beste onder Linux dus je moet wel de kennis hebben om dit te beheren.
  Bij TransIP kun je een pakket als DirectAdmin wel meenemen wat het configureren een stuk eenvoudiger maakt maar dan lever je in op flexibiliteit en dus vaak kwaliteit.

  Als je de kennis niet hebt maar wel een snelle website wilt zul je op zoek moeten naar een goede premium shared hosting provider. Kost meer maar krijg je meer voor terug.

  Een VPS zoals Blade X4 bij TransIP kan zonder problemen tot 5 sites aan met gemiddeld bezoek.

  Geheugen is belangrijk omdat je dit in moet zetten voor caching. De disk is eigenlijk altijd wel groot zat. De CPU’s voldoen vaak ook wel.

  Kun je hier iets mee?

Geef een reactie