De toekomst van iets elementairs. De bibliotheek.

Een briljante post deze week van Seth Godin over de toekomst van de bibliotheek. Veel wordt er nagedacht over de toekomst van boeken. Hoeveel is er al niet geschreven over business models voor schrijvers en uitgeverijen? Nog weinigen hebben over zoiets elementairs nagedacht als de bibliotheek. Toch doet Seth dat wel en vreemd genoeg raakt de kern van zijn verhaal ook mijn verhaal over het business model van de krant.

Van oudsher is iemand die bij een bibliotheek werkt, een bibliothecaris, iemand die er voor moet zorgen dat mensen die bij de bibliotheek komen de data en de kennis vinden die ze zoeken. Een bibliothecaris weet waar welke data te vinden is en koppelt deze zodat de bezoeker optimaal bedient wordt.

Sinds de komst van ebooks, wacht eigenlijk sinds de komst van de tv en de computer, is de bibliothecaris bezig om maar vast te houden aan boeken. Te zorgen dat boeken niet weggaan omdat ze zoveel waarde bevatten. Dit is ook zo maar ze zijn zo waardevol vanwege de kennis die ze bevat en niet omdat het op papier staat. Hoeveel mooier een boek ook is dan een computer.

Een bibliotheek en zijn mensen blijven waardevol als ze in deze tijd het voor elkaar krijgen om meerdere bronnen van kennis aan elkaar te koppelen en het voor de bezoeker weer toegevoegde waarde heeft. Door de informatie overload die zij zelf krijgen is er meer dan ooit behoefte aan dergelijke mensen. Heb jij het in je om bibliothecaris te zijn?

Waarom vind ik deze post nu zoveel waarde hebben? Omdat Seth de tijd neemt om na te denken over later en niet de korte toekomst maar de verre toekomst. Hoeveel komt het nog voor dat wij de tijd nemen om na te denken over waar wij met onze loopbaan of bedrijf heen willen? Wat willen wij verbeteren in deze wereld? Ik hoop dat wij als bibliothecarissen meer de tijd voor deze zaken! Start er nu mee.

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Geef een reactie