Prijs is kosten + waardebepaling achteraf

Vanwege mijn ervaring in het consultants vak ben ik aardig thuis in de prijs structuren van detachering en projecten. In tijden van een fluctuerende economie, zoals nu, zie je vaak dat de markt opzoek gaat naar betere manieren om meer rendement uit contracten te halen. Mensen zoeken andere prijsmechanismen.

Detachering merkt dat heel snel door prijsdalingen op contracten. Projecten worden kleiner en in hapklare brokken opgedeeld. Langere contracten of grote projecten worden uitgesteld. Ook zie je dat projecten sneller obv uurtje factuurtje worden uitgevoerd om zo snel te kunnen ingrijpen. Voor de dienstverlener is dit weer gunstig omdat er zo meer uren en dus meer geld verdient kan worden.

We kunnen zo bezig blijven maar waarom gaan we niet naar een model toe wat vanuit de klant denkt. Nu probeert iedereen er voor zichzelf het beste uit te halen wat voor beide partijen verkeerd kan uitvallen.

Graag wil ik een pleidooi houden voor de formule; prijs = kosten + waardebepaling achteraf.

Hoe werkt dit? Wel je voert een project uit en je factureert de kosten vooraf zodat daarover geen discussie kan komen. Na het project bepaald de klant wat de waarde is en obv deze waarde mag het tweede deel betaald worden. Uiteraard moet je de klant niet de vrijheid geven om elk bedrag over te mogen maken, je moet daar in de offerte duidelijkheid over verschaffen. Een goed voorbeeld wat ik hierover hoorde was de prijs van een reis naar een WK finale. De kosten zijn 2000 euro. Als jouw team wint betaal je nog eens 2000 euro achteraf, doen ze dit niet dan hoef je maar 1000 euro te betalen.

Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is. Het vereist van de opdrachtgever om duidelijk na te denken over het project; wat zijn de acceptatie criteria? Daarnaast heeft hij minder risico en kan hij beter sturen op kwaliteit. Voor de opdrachtnemer is het een drive om een maximaal resultaat neer te zetten, dit raakt uiteindelijk rechtstreeks zijn portemonnee!

Wat vinden jullie? Is dit iets wat kan werken? Ik zou zeggen probeer dit mechanisme eens en kijk wat het jou en je opdrachtgever oplevert!

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

Eén gedachte over “Prijs is kosten + waardebepaling achteraf”

Geef een reactie