Product Management Triangle

Sommige product managers hebben een natuurlijke affiniteit om met development samen te werken, anderen met Sales en Marketing en een ander is druk met de Business. Iemand zien te vinden die deze drie gebieden allemaal aanspreekt is moeilijk te vinden. Wat zijn de rollen binnen het bedrijf? Is product management een strategische functie of een ondersteunende functie? Hoeveel benamingen zijn er wel niet voor een product manager? Zo zie je maar weer soms zie je door de bomen het bos niet meer.

De product management triangle bevat een strateeg, een techie en een marketeer. Start met een business georienteerde senior product manager verantwoordelijk voor de product strategie. Maak deze persoon directeur over de product of Product Line Manager (PLM). Voeg vervolgens een technologie georienteerde product manager toe (TPM) en een marketing georienteerde product manager (PMM).

Executie vs ownership

Zoals je in de figuur hierboven ziet overlappen er drie functies. Dit is expres gedaan omdat ze samen moeten werken om het tot een succes te maken, mits het losse functies zijn uiteraard. Bijvoorbeeld; een win/loss analyse is excellente input voor Positioning en het koopproces en dus moeten de PMM en de PLM deze samen op gaan stellen.

Let op! Executie met overlap zegt niets over ownership. De leider van een Product Management team blijft uiteindelijk verantwoordelijk, vaak is dit de PLM.

Rollen en taken

Als laatste nog een korte opsomming van de taken die horen bij de verschillende rollen:

1. Product Line Manager

 • Het zoeken en valideren van vragen in de markt (bestaande en nieuwe klanten)
 • Zoeken naar nieuwe mogelijkheden binnen de markt
 • Het defineren en controleren van de markt segmenten
 • Uitvoeren van win/loss analyses
 • Uitstippelen optimale distributie techniek
 • etc.

2. Technical Product Manager

 • Technologische assesments
 • Analyseren van de markt (concurrentie)
 • De product roadmap bewaken
 • Het bijhouden van innovaties binnen de industrie
 • Het bewaken van het gebruikersprofiel
 • etc.

3. Product Marketing Manager

 • Het bewaken van het kopersprofiel
 • Maken van marketingplan (acquisitie en retentie)
 • Meten van de effectiviteit van marketing campagnes
 • Bewaken van product lanceringen
 • Het uitbrengen van content voor evenementen, blogs, whitpapers etc.
 • etc.

Zo zie je maar dat het niet zo makkelijk is om een goede product manager te vinden. Dit model maakt het wel makkelijker om een goede verdeling te maken in plaats van het achterhaalde systeem van een product manager per product groep. Je zal maar alleen product manager zijn, dan krijg je het druk 😉

Auteur: Coen Meerbeek

Ondernemer in IT/App monitoring en Business Analytics | XBox Gamer | Fan van alles Gouden Eeuw | Basketbal voor het leven!

2 gedachten over “Product Management Triangle”

Geef een reactie